NPA Spaces
NPA Filter
Due to the COVID-19 pandemic, we have started producing disposable medical supplies. Check our offer here. More Information

Uppvisar den förlorade konsten att skriva ett brev

Elever i Cork är iscensätta en utställning utforskar nutida förhållandet mellan skrivande och brevet, med några välkända ansikten, skriver Eoin English

Några av landets mest kända offentliga personer har lagt pennan till papperet för att fira försvinnande hantverk brevskrivandet.

I en tid av e-post, texter, tweets och omedelbar online-tjänster, studenter vid CSN College of vidareutbildning i Cork anges att skapa en unik utställning utforskar nutida förhållandet mellan skrift och bokstaven.

Eleverna i kollegiet kulturella och arv studier naturligtvis skrev och skrev handskrivna brev till ledande personer inom konst, den akademiska världen, politik och media, som anger sin plan för att titta på de förändringar som den ”ädla konsten att brevskrivandet” i ansiktet av e-post, texter, och skärmar.

Utställningens huvuddisplayen drar från handskrivna brev från ett brett tvärsnitt av välkända personligheter inklusive tidigare president Mary McAleese, poet Theo Dorgan, konstnär Robert Ballagh, benediktinermunk och författaren Patrick Hederman, historiker Diarmuid Ferriter, Kerry fotbollslegenden Tomás O Sé , programföretaget Miriam O’Callaghan, författare Patrick McCabe, och många andra.

Mrs McAleese skrev om vikten av ord.

”Uttalade eller skrivna, twittrade eller bloggat, maskinskrivna eller tryckta, vad vi säger är viktigare än hur vi säger det. Ord kan läka eller skada, hetsas eller hetsa. Använd dem noga, omtänksamt av hur de kommer att användas ”, skrev hon.

Dorgan sade om han var tvungen att peka ut en aspekt av livet i dag som berör honom, som han skrev som skulle kunna ”väljas mer eller mindre slumpmässigt från en lång lista”, det skulle vara försvinnande visdom, önskvärdheten av visdom från array av humana ambitioner”.

Uppvisar den förlorade konsten att skriva ett brev

”I en tid när ni kan tänka, vi behöver kloka reflektion, beaktas och välgrundad bedömning, ett reflekterande sätt att lösa problem, när sist vi hör någon säga: ‘vad vi måste ställa är, vad skulle den vise lösningen vara.’ Vi devalvera tjänat visdom ”, skrev han.

Uppvisar den förlorade konsten att skriva ett brev

McCabe sade att han var glad att ta emot studenternas ’quill baserade kalligrafi utmaning’ eftersom han alltid har varit ”en mästare i brevform, ända sedan min moster i Arigna skickade mig ett helt nytt läder fotboll i erkännande av min Letter skriver framgångar i Co Monaghan ‘Scríobh Litir 1969’ konkurrens”.

Sändaren John Creedon sade i sitt brev att han fortfarande klart kan visualisera sin ”mamma vackra skrivande och min fars klottra årtionden efter de finns kvar sätta pennan till papperet”.

Uppvisar den förlorade konsten att skriva ett brev

Ballagh sade uppfylla elevernas begäran skulle innebära några svårigheter för honom. ”Till skillnad från de flesta människor i dag tror jag inte har antingen en ‘smart’ telefon eller en dator, så mina normala kommunikationsmedel med andra är att skicka ett handskrivet brev. Också ha utformats nästan 70 frimärken, jag känner att jag har ett egenintresse i överlevnad skickas brevet ”, säger han quipped.

Shane Lehane, chef för kursen, sade studenter som skickade breven var alla av blandad ålder och bakgrund, men förenas i sin entusiasm för och kärlek till irländska arv och kultur.

”E-post är en så effektiv form av kommunikation, men det finns tillfällen i livet när du är kär, eller i tider av död, där du inte behöver skriva. Det finns ett behov av en mer intim, direkt form av kommunikation ”, sade han.

”Genom att handskrift ett brev, du ge något mer än idén.

”Du ger någon en väsentlig känsla av dig själv.

”Folk håller på att breven. De blir en artefakt. De blir omhuldade. De blir ett minne av en relation, en anslutning.”

Uppvisar den förlorade konsten att skriva ett brev

Shane Lehane, andra från vänster, kursledare, med studenter Catherine Casey, David Riordan och Robert Harte från kultur- och arv studier kurs på CSN. Bild: Eddie O’Hare
I utställningen visas också ett antal gamla brev, däribland en skriven av Terence MacSweeney, borgmästare Cork som dog i hungerstrejk i Brixton fängelset 1920, och Arthur Griffith, författare, tidningsredaktör, politiker och ordförande i Dáil Éireann som dog 1922.

Utställningen på CSN på Tramore Rd kommer att pågå fram till slutet av Cork livslångt lärande Festival och kommer att vara öppen för allmänheten fram till slutet av maj.

EnglishDeutschSvenska

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
product_variation

Kontakt Test 
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more Got it!