NPA Spaces
NPA Filter
Due to the COVID-19 pandemic, we have started producing disposable medical supplies. Check our offer here. More Information

Papier Mache: Inte bara en utländsk klingande Paper Art

Vid någon tidpunkt i en av dina elementära konstklasser, förmodligen hade din lärare bad dig att ta ett återvunnet papper. Sedan under lektionen gav din lärare instruktioner om hur man tillverkar pappersmaskiner av det material du ombads ta. Låter bekant?

Papier maché är en av de äldsta och enklaste papperskonst som någonsin har skapats. Papercraft-termen är ett franska ord som bokstavligen betyder “tuggt papper”, “mosat papper” eller “mosat papper.” Nej, villkoren i dessa papper avser inte livsmedel, men de är pappers- eller massabitar, förstärkta med andra material som tyger eller trådnät och fästas tillsammans med lim eller stärkelse för att bilda ett sammansatt material.

Lite historia om den unika papperskonsten

Trots sitt franska klingande namn har pappersmaket sitt ursprung i Kina från Han-dynastin. Det introducerades inte i Frankrike förrän i mitten av 1600-talet. Från Kina, sprida den till länder som Japan och Persien. De flesta pappersmakekonst i Japan är släta och lackerade bitar som har tjänat uttrycket “japansk.” Konstintroduktionen till USA var engelsmannen William Allgood.

Papier Mache: Inte bara en utländsk klingande Paper Art

Prepping Your Papier Mache

Precis som matlagning kan pappersmaskin förberedas på två sätt.

Först skärs pappersmaterial i remsor, sedan blöts och limas ihop med ett bindemedel med hjälp av ett bas- eller bärarmaterial för formen. Nästa sak att göra är att lägga denna limmättade pappersremsa i armaturen eller skelettet för att skapa rösterna. Varje lager av remsan och limblandningen torkas innan du lägger till ytterligare ett lager. Objektet anges torka helt och kan klippas, jämnas, vattentätt eller målas när det är klart.

Papier Mache: Inte bara en utländsk klingande Paper Art

Den andra metoden är så här – massan blötläggs och kokas med extra lim för att bilda en pasta. Denna metod kommer fortfarande att behöva skelettet men massan kan formas direkt till önskad form. Om det inte finns något skelett eller ankare används den skulpterade massan för att bilda en form.

När du gör pappersmateriallim kan en blandning av vatten och mjöl eller något stärkelsematerial användas och blandas tills det når konsistensen av tjock grädde.

Intressanta Papier Mache-ingredienser

Som med alla andra mästerverk är det bäst att bevara konstformen så att alla dina ansträngningar inte slösas bort. Här är några ovanliga ingredienser för pappersmaskinblandningen i det förflutna för att få dem att hålla kvar eller förhindra någon form av försämring.

  • Harts: detta material ger en jämn och blank yta på alla pappersmaskiner.
  • Vitlök: eftersom ätliga material som mjöl sattes till bindemedelsblandningen, fungerar vitlök som ett insektsmedel (eller för dem vidskepliga i oss, driver bort onda andar).
  • Kanel eller kryddnejlika: Ja, det här materialet motverkar lukten av vitlök medan det senare utför sina insekter mot insekt.
  • Kaliumklorid: används ibland som syraneutralisator av massan eller också för att avvisa insekter eller gnagare.
    Potatismos, broccoli, blomkål, kål, honung: Vissa av dessa ingredienser läggs till i pappersmaskin men var noga med att inte äta din färdiga produkt.
Papier Mache: Inte bara en utländsk klingande Paper Art

För den faktiska konstruktionen av pappersmaskonst är här ett exempel på en video som du kan följa, inklusive instruktioner och material som behövs.

Liksom med annan pappers- eller papperskonst spelar kreativitet och fantasi viktiga roller när man gör pappersmaskiner. Det är ett mycket enkelt och ekonomiskt sätt att uttrycka konst: allt du behöver är papper och lim. När allt kommer omkring, i denna tid av digital transformation, slår ingenting en god gammal konstform för att påminna oss om de tusentals sätt att använda papper.

EnglishDeutschSvenska

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
product_variation

Kontakt Test 
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more Got it!