sv
endesv

Vad är kirigami?

@zaidivecha på Instagram

När du tänker på japanska papper hantverk, är origami sannolikt första konstform att komma att tänka på. Om du är bekant med denna urgamla praxis, du vet att ett verk av origami konst skapas genom att manipulera ett enda pappersark med något annat än en rad strategiska veck. Även om detta är den mest kända inställning till den gamla konstform, det finns också anpassningar. Kirigami , en variant av origami erbjuder lite mer kreativ frihet genom att låta konstnärer att skära, klämma och klippa sina papper skapelser.

@bearfollowscat på instagram

Termen kirigami härleds från kiru (skära) och kami (papper), som är från det japanska språket.

Liknande traditionella origami, är kirigami skapas från ett enda pappersark och inkorporerar veck. Ibland är dessa veck inkorporeras i den färdiga produkten, som kulminerade i en tredimensionell stycke.

Ofta är dock dessa veck är tillfälliga; när förvridna papperet har skurits, är det ovikta. Därefter nya veck görs och processen upprepas tills arbetet är klart, vilket resulterar i en plan konstverk.

Ursprunget till kirigami

Liksom origami, har kirigami rötter i Kina, där papper uppfanns omkring 105 CE. I den 6: e-talet började den kinesiska använda färgat papper för att skapa dekorativa utskärningar-en företeelse som kallas jiǎnzhǐ . Inledningsvis var dessa pappers skapelser avsedd att hedra gudar och förfäder. Men i den 14: e århundradet, utvecklades jiǎnzhǐ i en verksamhet utövas av kvinnor och barn för fritid.

Otvivelaktigt inspirerad av jiǎnzhǐ började den japanska skära papper i dekorativa konstverk i den 7: e århundradet. Liksom kinesiska använde de en speciell typ av papper som härrör från mullbärsväxtfibrer som hade ”dränkts i klart flodvatten, förtjockad och sedan filtreras genom en bambu skärm” för hand.

I Japan, skulle detta papper kommer att kallas washi -a medium som fortfarande inneboende både origami och Kirigami praxis idag.

Idag är många konstnärer fortsätta att hålla kirigami hantverket levande. Vare sig att anpassa metoden för att passa sina egna papper skära intressen eller trogen den japanska konstform dessa samtida konsthantverkare fånga tidlöshet i praktiken.

@abemanatee på instagram

@eugenia_zoloto på instagram

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
product_variation

Kontakt Test 
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more Got it!